Νεα

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Λήμνου

Στα ανατολικά του νησιού, κοντά στο χωριό Καμίνια, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης, στο οποίο συγκεντρώνονται πολλά και σημαντικά ευρήματα της προϊστορικής εποχής. Συνεχίζοντας, στην περιοχή των Ρηχών Νερών και στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Προϊστορικής Μύρινας.

Βορειοανατολικά, κοντά στο χωριό Κοντοπούλι, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας, της μεγαλύτερης και αρχαιότερης πόλης της Λήμνου. Εκεί έχει εντοπιστεί ιερό αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά Λήμνο, νεκροπόλεις, λουτρά, ένα μεγάλο οικοδόμημα, πηγάδια, θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, πολλές κατοικίες, ένα ιερό και μια μεγάλη καμένη νεκρόπολη.

Επίσης, στα βορειοανατολικά του νησιού της Λήμνου βρίσκεται και το ιερό των Καβείρων  καθώς και η μοναδική σπηλιά του Φιλοκτήτη. Προς τιμή των Καβείρων τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, στη διάρκεια των οποίων γιορτάζονταν η γονιμότητα και η αναγέννηση της φύσης με θυσίες ζώων, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα στους θεούς. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η γιορτή της Πορφυρίας, στην οποία ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς. Σύμφωνα με την παράδοση η ανακάλυψη της φωτιάς έγινε στο νησί της Λήμνου από τον θεό Ήφαιστο. Ο μύθος λέει πως ένα φίδι είχε δαγκώσει τον Φιλοκτήτη, με αποτέλεσμα το πόδι του να αναδίδει μια ανυπόφορη δυσοσμία. Γιατρεύτηκε όμως με τη βοήθεια της Λημνίας Γης.