Διαδρομές ιστορικού – αρχαιολογικού τουρισμού

Για τους λάτρεις της αρχαιολογίας, προτείνεται η επίσκεψη στους ακόλουθους χώρους:

Στάση 1. Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης

Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, που χτίστηκε στην αυγή της νεολιθικής περιόδου. Αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους οικισμούς του Αιγαίου κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Κατά την εποχή του Χαλκού, γνώρισε τόσο μεγάλη άνθηση, ώστε να θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης, το οποίο συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά ευρήματα.

Στάση 2. Αρχαιολογικός Χώρος Ηφαιστείας

Η Ηφαιστεία ήταν η μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη της Λήμνου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού. Οι ανασκαφές από τον Ιταλό αρχαιολόγο Ντέλλα Σέτα, έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά Λήμνο, νεκροπόλεις, λουτρά, ένα μεγάλο οικοδόμημα, πηγάδια, θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, πολλές κατοικίες, ένα ιερό και μια μεγάλη καμμένη νεκρόπολη. Ακόμη βρέθηκαν πολλά όπλα, χρυσά αντικείμενα, πήλινα ειδώλια και αγγεία τοπικής τεχνοτροπίας.

Στάση 3. Αρχαιολογικός Χώρος Προϊστορικής Μύρινας

Στη Μύρινα, στην περιοχή των Ρηχών Νερών και στη θέση που βρισκόταν η ομώνυμη αρχαία πόλη, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το κέντρο ενός προϊστορικού οικισμού, ο οποίος οργανώθηκε σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Το εργαστήριο κεραμικής κοντά στην ελληνιστική και ρωμαϊκή νεκρόπολη, τα ερείπια των τειχών, είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα λείψανα του νεολιθικού οικισμού που βρίσκεται έξω από τα τείχη του κάστρου της Μύρινας.

Στάση 4. Ιερό Καβείρων – Σπηλιά Φιλοκτήτη

Οι Κάβειροι ήταν θεότητες αρχαίας ελληνικής μυστηριακής λατρείας. Προς τιμήν τους τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, κατά τα οποία γιορτάζονταν η γονιμότητα και η αναγέννηση της φύσης με θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η γιορτή της πορφυρίας όπου ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς, που όπως θέλει η παράδοση έγινε στο νησί της Λήμνου από τον θεό Ήφαιστο. Οι συντεχνίες των μεταλλουργών έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο. Στην ακτή των Καβειρίων βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη, τον οποίο είχε δαγκώσει ένα φίδι, με αποτέλεσμα το πόδι του να αναδίδει μια ανυπόφορη δυσοσμία. Γιατρεύτηκε με τη βοήθεια της Λημνίας Γης.

Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης

Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης

Αρχαιολογικός χώρος Ηφαιστείας

Αρχαιολογικός χώρος Ηφαιστείας

Αρχαιολογικός χώρος Προϊστορικής Μύρινας

Ιερό Καβείρων

Σπηλιά Φιλοκτήτη