Οι επιχειρήσεις του ANZAC στην Καλλίπολη

Οι ναυτικές επιχειρήσεις των Συμμάχων προς την Καλλίπολη, στα Στενά των Δαρδανελλίων, που άρχισαν τον Μάρτιο του 1915, είχαν πολλές απώλειες και τελικά απέτυχαν. Έτσι αποφασίστηκε η απόβαση χερσαίων δυνάμεων των Συμμάχων στη χερσόνησο. Το πρώτο αποβατικό τμήμα ήταν ένα τάγμα της 3ης Αυστραλιανής Ταξιαρχίας στη βόρεια ακτή της χερσονήσου, στον όρμο Ari Burnu που ονομάστηκε κατόπιν όρμος της Anzac. Η απόβαση έγινε νοτιότερα από την καθορισμένη ανοιχτή ακτή, με αποτέλεσμα οι μονάδες να αποβιβαστούν σε ένα στενό όρμο και να αποδεκατιστούν από τα υπερκείμενα τουρκικά πολυβολεία. Συγχρόνως έγιναν και άλλες αποβάσεις Βρετανών και Γάλλων γύρω από το ακρωτήρι της χερσονήσου. Ο όρμος του Anzac ήταν μια δύσβατη περιοχή.

Οι άνδρες που επέβαιναν σε μεγάλες βάρκες και έφεραν ελαφρύ οπλισμό αποβιβάστηκαν το πρωί της Κυριακής 25 Απριλίου, κάτω από τα καταιγιστικά πυρά τουρκικών πυροβόλων που ήταν ακροβολισμένα στα ψηλότερα σημεία της λοφοσειράς. Ακολούθησαν ως το μεσημέρι και άλλες μονάδες Αυστραλών και Νεοζηλανδών υπό τις διαταγές του στρατηγού Birdwood. Οι σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν σε χαράδρες και δύσβατα εδάφη ήταν αμφίρροπες και δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα. Οι απώλειες των επιτιθεμένων ήταν τεράστιες. Εκατοντάδες άνδρες σκοτώθηκαν στις πρώτες ώρες της απόβασης.

Οι άνδρες της ANZAC, παρόλο που ήταν απειροπόλεμοι, εξελίχτηκαν στις επιχειρήσεις της Καλλίπολης σε σκληροτράχηλους πολεμιστές και η φήμη του ηρωισμού τους απέκτησε θρυλικές διαστάσεις. Ακολούθησαν πολύμηνες εχθροπραξίες και σε άλλα μέτωπα της χερσονήσου, χωρίς αποτέλεσμα για τους Συμμάχους. Τελικά στις 18 Δεκεμβρίου οι συμμαχικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Καλλίπολη. Στις τεράστιες απώλειες των νεκρών Συμμάχων και Τούρκων της Καλλίπολης συγκαταλέγονται 7.300 Αυστραλοί και 2.400 Νεοζηλανδοί (συνολικά σκοτώθηκαν 21.255 Βρετανοί, 10.000 Γάλλοι, 1.358 Ινδοί και 86.692 Τούρκοι. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι).

Η δραματική περιπέτεια του ANZAC στην Καλλίπολη και στη Λήμνο συνέβαλε στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και σφυρηλάτησε την έννοιας της εθνικής ταυτότητας στη νέα ήπειρο.

Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων πριν τη Μάχη της Καλλίπολης

Η απόβαση στην ακτή της χερσονήσου

Η μεταφορά του οπλισμού

Οι νεκροί στρατιώτες της μάχης

Στρατιώτες στα αναχώματα

Συμμαχική κατασκήνωση

Ανάπλαυλα πολεμικών επιχειρήσεων