Οι εγκαταστάσεις του Συμμαχικού στρατού στη Λήμνο

Το Πορτιανού είναι το γεωγραφικό κέντρο των χερσαίων υποδομών στρατοπέδευσης και περίθαλψης των Συμμάχων της Αντάντ στη Λήμνο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της μάχης της Καλλίπολης (1915-1916). Η ναυτική βάση και οι ναυτικές και λιμενικές υποδομές των Συμμάχων είχαν αναπτυχθεί στο Μούδρο.

Ανατολικά του κόλπου του Μούδρου, μια μεγάλη ζώνη στις ακτές και τα γύρω υψώματα όπου τα χωριά Καλλιθέα (Σαρπί), Πεδινό, Τσιμάντρια, Πορτιανού και η μικρή χερσόνησος Πούντα, αποτέλεσαν τα σημεία όπου στρατοπέδευσαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των Συμμάχων σε ζώνες. Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκαν στη Λήμνο 60-70.000 άνδρες του στρατού της Αντάντ που στάλθηκαν τμηματικά στην Καλλίπολη.

Στο αρχοντικό Γ. Κωνσταντίνου στο Πορτιανού έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα ο εμπνευστής της μάχης της Καλλίπολης, Ουίνστον Τσόρτσιλ, η πολυθρόνα του οποίου φυλάσσεται στο Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού. Στην περιοχή έγιναν δρόμοι, σιδηροτροχιές για βαγονέτα, μονάδα αφαλάτωσης νερού, φούρνοι, εστιατόρια και νοσοκομεία. Ήταν ένας απέραντος καταυλισμός με σκηνές, κτήρια και παραπήγματα, μια πραγματική »κοσμόπολη».

Η κατασκήνωση των Συμμάχων

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στον Μούδρο

Οι σκηνές των συμμάχων στον Μούδρο

Ουίνστον Τσώρτσιλ

Ελευθέριος Βενιζέλος

Κεμάλ Ατατούρκ

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού